Bitloos rijden voor en nadelen
Nieuws

Bitloos rijden voor en nadelen

Bitloos rijden is een steeds meer opkomend begrip in de paardenwereld, maar wat zijn nu voor de en nadelen van het bitloos rijden met paarden? In deze blog wijden we er iets meer over uit om je te helpen met de keuze te maken of je wel bitloos wilt gaan rijden met je paard en welk hoofdstel je in dit geval het beste kan aanschaffen. 

Veel paarden worden tot op heden gewoon met een bit gereden, maar bitloos paardrijden is toch een opkomend begrip in de paardenwereld. Veel mensen zijn het er niet helemaal mee eens dat er überhaupt nog met een bit gereden wordt. Toch is het niet zomaar even switchen van bit naar bitloos. Sommige paarden reageren er goed op en bij sommige kost het wat voeten in de aarde om ze ermee te leren omgaan.

 

Hoe gebruik je een bitloos hoofdstel?

Net als rijden met bit is het zaak dat je weet hoe je ermee om moet gaan. We staan immers allemaal voor het welzijn van ons paard, maar dat wilt niet zeggen dat omdat je geen bit meer gebruikt, je per definitie goed bezig bent. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer het aankomt op bitloos rijden, waaronder:

 • Past mijn bitloos hoofdstel naar behoren?
 • Welk bitloos hoofdstel moet ik aanschaffen, een sidepull of een hackamore? Misschien wel een kingekruist hoofdstel?
 • Is mijn paard gewend te rijden zonder bit?
 • Kan ik zelf omgaan met bitloos rijden?

 

De pasvorm van een hoofdstel, zowel met als zonder bit is zeer belangrijk omdat er door middel van een hoofdstel druk wordt uitgeoefend op bepaalde delen van het paardenhoofd. Jaaaa, dus ook met een bitloos hoofdstel. Een bitloos hoofdstel kan met verkeerd gebruik evenveel schade aanrichten als wanneer er verkeerd wordt omgegaan met een hoofdstel met bit. Desondanks er geen bit meer aan zit werkt een bitloos juist met druk op bepaalde delen van het paardenhoofd. Net als met hoofdstellen met bit, zijn er meerdere varianten waar je tussen kan kiezen, hieronder zetten we ze even allemaal op een rijtje:

 • Sidepull hoofdstel
 • Kaakgekruist hoofdstel
 • Kingekruist hoofdstel
 • Hackamore hoofdstel
 • Bosal hoofdstel
 • Neckrope

 

Bitloos rijden voor en nadelen

 

De verschillende bitloze hoofdstellen uitgelegd

Bovenstaande hoofdstellen werken op het paardenhoofd afzonderlijk met verschillende drukpunten.

 • De Sidepull, de sidepull geeft druk aan weerskanten van de neus en de neusbrug op het moment dat er door de ruiterhand druk op wordt uitgeoefend. Het is dus heel belangrijk dat de neusriem van dit hoofdstel zich op de juiste plek van het paardenhoofd begeeft.
 • Het kaakgekruist hoofdstel, dit hoofdstel heeft vrij veel drukpunten, deze geeft druk op de neus, de wangen en achter de oren wanneer de ruiter druk op te teugel neemt. Wanneer deze de hand weer ontspant neemt de druk ook gelijk weer af.
 • Het kingekruist hoofdstel, deze werkt nog scherper in als het kaakgekruist hoofdstel en snoert de neus van het paard aan wanneer de ruiter druk geeft. Deze druk wordt verdeeld over de neus en de kin van het paard.
 • De Hackamore, deze is te herkennen aan de scharen aan de neusriem, Aan deze scharen worden de teugels bevestigd, zoals je wel kunt raden geeft dit een hefboomwerking en geeft dit veel druk op de neus, achter de oren en de kin van het paard, hoe groter de scharen aan de hackamore, hoe groter de hefboomwerking en dus ook de inwerking op het paard. Een hackamore kan met verkeerd gebruik en verkeerd geplaatst veel schade aanbrengen.
 • De Bosal, Met dit bitloos hoofdstel gebruik je enkel druk op de neus tijdens gebruik, we zien dit hoofdstel voornamelijk terug in de Western wereld. Een Bosal behoort niet strak om de neus te zitten en door de stijdheid van de neusriem werkt het snel effectief wanneer druk gezet worden maar is de druk ook gelijk weer weg bij ontspanning van de ruiterhand.
 • De Neckrope, de neckrope is enkel een touw wat bevestigd wordt om de hals van het paard. Deze voert geen enkele druk uit op het paardenhoofd, let wel. Dit kan enkel gebruikt worden wanneer dit geoefend wordt met het paard. De hulpen mogen in het begin dan ook wel overdreven gegeven worden en deze zullen dan ook geen schade aanrichten. Het is niet verstandig hier gelijk een buitenrit mee te gaan maken wanneer het paard dit niet gewend is gezien het paard eerst moet leren wat er van hem verwacht wordt tijdens het gebruik van een neckrope.

 

Bitloos hoofdstel als medische noodzaak

Dit geeft al een redelijk overzicht van de voor en nadelen van bitloze hoofdstellen. Laat altijd iemand die er verstand van heeft met je meekijken en laat desnoods een specialist komen om een bitloos hoofdstel aan te meten. Zoals eerder vermeld is de pasvorm net zo belangrijk als het algehele gebruik met bitloos rijden. Laat een instructeur/trice komen om je uitleg te geven over het gebruik van een bitloos hoofdstel en jou en je paard hiermee kennis te laten maken. Maak een afspraak bij bijvoorbeeld www.bitlooshoofdstelfitting.nl voor het juiste bitloze hoofdstel voor jou en je paard.

Bitloos rijden kan voor sommige paarden ook medische noodzaak zijn, bijvoorbeeld paarden met gebitsproblemen. De paardenmond is uiterst gevoelig en de tong en lagen in de paardenmond zijn erg kwetsbaar. Voor sommige paarden is het dus juist heel goed om te zoeken naar een alternatief in bitloos rijden.

 

Conclusie: bitloos rijden voor en nadelen

De voor en nadelen van bitloos rijden zijn volledig afhankelijk va gebruik en type. Een bitloos hoofdstel in de verkeerde handen kan net zoveel schade aanrichten als een hoofdstel met bit. Het is altijd belangrijk na te gaan wat je nu perse wilt voor jou en je paard gezien er vele varianten zijn. Al deze varianten voeren een ander soort druk uit op het paardenhoofd. 

Laat indien je zelf twijfelt altijd een specialist kijken. En vraag een instructeur/trice je te komen helpen om jou en je paard hiermee om te laten gaan. Ben je er dan eindelijk over uit wat je wilt en welk hoofdstel je wilt. En heb je de voor en nadelen van bitloos paardrijden goed tegen elkaar afgewogen? Neem dan gerust een kijken voor jou bitloze hoofdstellen hier.