Hoeveel inch zadel voor mijn paard heb ik nodig?
Nieuws

Hoeveel inch zadel voor mijn paard heb ik nodig?

In deze blog duiken we wat verder in over hoeveel inch jouw paardenzadel moet zijn voor een fijn zitoppervlakte rekening houdend met jou lengte. En ja, je leest het goed. Buiten je broekmaat gaat het ook nog eens om hoelang jouw bovenbenen zijn. Hieronder gaan we wat dieper in op hoeveel inch zadel nodig is voor jouw paard met behulp van een paardenzadel maattabel.

 

Waarom kiezen voor een goed passend paardenzadel?

Waarom is het nu belangrijk om wat dieper in te duiken op de vraag: Hoeveel inch heb ik nodig voor een paardenzadel? Nou, wel om de volgende redenen:

  1. Een niet goed passende inchmaat kan vervelend zitten.
  2. Een niet goed passende inchmaat kan storend zijn voor je paard.
  3. Een niet goed passende inchmaat verstoort je houding en zit.
  4. Een slechte zit heeft weer invloed op de samenwerking met je paard.

Begin je al in te zien waarom het juiste inch paardenzadel zo belangrijk is?

 hoeveel inch paarden zadel heb ik nodig maattabel

 

Kies het juiste inch zadel voor je paard

Waarom de inchmaat van je zadel heel belangrijk is, is omdat je zadel je hulpmiddel is tijdens de training of buitenrit en je extra steun biedt waardoor je dus ook een veel stabielere zit hebt. Dit is ook voor jou paard dan uiteindelijk een stuk comfortabeler.

 

Nadelen van een te kleine inchmaat

Wanneer je bijvoorbeeld een te kleine inchmaat hebt, betekent dit dat je zwaartepunt te ver naar achter geplaatst wordt waardoor je paard klachten kan krijgen in het lendenengebied, gezien hier meer druk gelegd wordt. Ook al is je zadel nog zo passend gemaakt voor je paard, wanneer je bibs er niet in past, heb je er helemaal niks aan.

 

Nadelen van een te grote inchmaat

Een te grote inchmaat zorgt er weer voor dat je veel speling in het zadel hebt wat er weer voor zorgt dat je niet stabiel kan zitten en je gaat “zoeken” naar je dieptepunt in het zadel. Je kan je voorstellen dat ook dit erg vervelend is voor zowel jou als je paard als je de hele tijd aan het zoeken bent hoe je bijvoorbeeld bij de kniewrongen komt, of waar je het fijnste zit in het zadel.

 

Paardenzadel maattabel

De inchmaat van je zadel is niet enkel afhankelijk van je broekmaat. Het is een logisch gegeven dat broekmaat 42 niet in een 16 inch zadel gaat passen. Daarentegen kan het best voorkomen dat een broekmaatje 36 een 18 inch zadel nodig heeft. Dit heeft te maken met de lengte van de bovenbenen. De lengte van de knie tot aan het heupbeen moet gemeten worden wanneer je zit en je knie een hoek van 90 graden heeft om de juiste inchmaat te bepalen. Dus wanneer je heel lang bent en dus waarschijnlijk lange bovenbenen hebt, niet boos worden op de zadelpasser wanneer hij of zij je een 18 inch zadel wilt verkopen. Bekijk hieronder de paarden zadel maattabel om aan te houden bij de inchmaat van Engelse paarden zadels:

 

Lengte van het bovenbeen

Aanbevolen zitmaat

Tot 41cm

15inch

Tot 46cm <

16inch

Tot 50cm

16.5inch

Tot 54cm

17inch

Tot 58cm

17.5inch

Tot 59cm >

18inch >

*Let hierbij wel op! Dit is een richtlijn, om zeker te zijn van je zaak. Schakel te allen tijden een professional in om je zadel te laten controleren of het wel past. Voor zowel jou als je paard. Voor meer vragen over deze maattabel betreft hoeveel inch zadel je voor jouw paard nodig hebt, neem dan contact op met Horse Stuff & More.

 

De lengte van het paard

Het volgende waar je rekening mee moet houden is de lengte van je paard. Nu heeft dat niet altijd wat te maken met de inchmaat, maar belangrijk is wel altijd te letten op de gehele lengte van je zadel. En als iemand tegen je zegt, ach die ene centimeter te lang kan toch geen kwaad. Nou, dat kan dus wel wat uitmaken. Een zadel wat te lang is kan op den duur (afhankelijk van het punt waarop je paard nee begint te zeggen) echt wel wat schade aanbrengen.

Mocht je nu een alles uitgedokterd hebben en je weet wat je nodig hebt, adviseren wij om alsnog een professional te laten kijken en dit te laten beoordelen. Vooral wanneer je een tweedehands zadel aanschaft en je niet weet hoe ze ermee om zijn gegaan. Het kan altijd zijn dat de boom gebroken is, de vulling ongelijk is of de singelstoten aan vervanging toe zijn. Dit kan wel gecheckt worden met enkele testjes door jou zadel passer. Maar ze kunnen natuurlijk niet in het zadel kijken.

 

inch paardenzadel maattabel

 

Laat je adviseren tot het juiste paarden zadel

Voor een nieuw zadel kun je ook terecht op onze zadels en toebehoren pagina. Hier vind je een assortiment aan dressuur, spring, veelzijdigheidzadels en tevens barebackpads mocht je toch iets vrijer te werk willen gaan. Horse Stuff & more voorziet u ook binnen 24 uur per E-mail van alle vragen die je hebt met betrekking tot de aankoop van je product. Benieuwd naar bijvoorbeeld dressuur zadels? Bekijk dan de top 5 dressuur zadel merken.

 

Conclusie: Hoeveel inch paarden zadel heb ik nodig?

Wanneer je overgaat tot de aankoop van een zadel, ga eerst even na: "Hoeveel inch paarden zadel heb ik nodig?"

Het heeft te maken met meerdere aspecten die belangrijk zijn als het gaat om het berekenen van de inchmaat van je paardenzadel. Onder andere:

  1. Broekmaat
  2. Lengte van je paard
  3. Lengte van je bovenbenen

Meet de lengte van je bovenbenen door een zithouding aan te nemen waarbij je knie een hoek van 90 graden is en meet van de zijkant van je knie tot aan het heupbeen.

Let ook op de lengte van jouw paard. De zadel lengte is heel belangrijk voor het comfort van je paard en mag niet voorbij de 18e rib komen.

De juiste inchmaat van een paarden zadel zorgt ervoor dat jij in het dieptepunt van het zadel zit en zonder wrijving of moeite kunt meebewegen met de bewegingen van het paard. Een te grote inchmaat van je paardenzadel kan zorgen voor speling en wrijving wat zowel voor jou als je paard niet prettig is. Een te kleine inchmaat paardenzadel zorgt er juist weer voor dat je achter in je zadel geduwd wordt waardoor er dus meer druk komt op de achterzijde van je zadel wat dan weer drukt op de lendenpartij.

Al met al: wees lief voor jezelf en je paard en laat een professional beoordelen of dit zadel bij jullie past. Het kost wat, maar dan heb je ook wat!