Geluiddempend oornetje paard
Nieuws

Is een geluiddempend oornetje voor mijn paard echt nodig?

Inleiding

In dit artikel duiken we in op de vraag of een geluiddempende oornetje voor je paard essentieel is of niet. Als paardenliefhebber heb je waarschijnlijk al gemerkt dat oornetjes steeds vaker voorkomen tijdens wedstrijden en trainingssessies. Maar is een geluiddempend oornetje voor een paard slechts een modeverschijnsel, of spelen ze ook daadwerkelijk een belangrijke rol in de verzorging en prestaties van paarden?

In dit artikel onderzoeken we het belang van geluiddempende oornetjes voor paarden en bespreken we de verschillende soorten oornetjes, hun voordelen en wanneer ze essentieel zijn. Daarnaast geven we ook nog tips voor het kiezen van het juiste oornetje, zodat jij als ruiter en het paard tevreden bent met dit product.

 

Wat zijn geluiddempende oornetjes voor paarden?

Geluiddempende oornetjes, ook bekend als oorbeschermers voor paarden, zijn speciaal ontworpen accessoires die over de oren van het paard worden geplaatst om geluid te dempen. Deze netjes zijn gemaakt van verschillende materialen, waaronder gehaakt katoen, lycra, en andere stoffen, en bevatten vaak een voering van neopreen of ander geluidsisolerend materiaal.

Soorten Geluiddempende Oornetjes:

 • Gehaakte oornetjes: populair vanwege het design, deze zijn vaak versierd met patronen en logo's.
 • All-purpose oornetjes: Geschikt voor zowel training als competitie, vaak gemaakt van een mix van materialen.

 

Voordelen van Geluiddempende Oornetjes voor Paarden

Het gebruik van geluiddempende oornetjes biedt verschillende voordelen die bijdragen aan zowel de gezondheid als de prestaties van paarden tijdens trainingen en wedstrijden:

 1. Stressvermindering: Door storende geluiden te dempen, helpen deze oornetjes om stress en angst bij paarden te verminderen.
 2. Bescherming tegen omgevingsgeluiden: Vooral op drukke evenementen kunnen de oornetjes helpen om het paard af te schermen van overweldigende geluiden.
 3. Verbeterde focus: Paarden kunnen zich beter concentreren op hun taken wanneer ze niet worden afgeleid door externe geluiden.

 

De ervaring van het paard met of zonder oornetje:

 

Scenario

Stressniveau Zonder Oornetje

Stressniveau Met Oornetje

Wedstrijden

Hoog

Gematigd

Training

Gemiddeld

Laag

Transport

Hoog

Laag

Deze tabel toont duidelijk hoe effectief geluiddempende oornetjes kunnen zijn in verschillende dagelijkse activiteiten van het paard.

 

Wanneer is een geluiddempend oornetje noodzakelijk?

Er zijn specifieke situaties waarin het gebruik van een geluiddempend oornetje bijzonder aan te raden is:

 • Tijdens wedstrijden: Vooral bij springen en dressuur, waar concentratie cruciaal is.
 • Op drukke evenementen: Grote shows of beurzen waar veel geluid is.
 • Tijdens het transport: Reizen kan stressvol zijn voor paarden; oornetjes kunnen helpen om deze stress te verminderen.

Het is belangrijk om lokale regelgeving en de regels van wedstrijden te controleren, aangezien het gebruik van oornetjes niet altijd is toegestaan.

 

Hoe kies je het juiste geluiddempende oornetje?

Bij het kiezen van een geluiddempend oornetje voor je paard zijn er verschillende belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je de beste optie kiest. Hier zijn enkele richtlijnen:

 1. Materiaal: Kies materialen die comfortabel zijn voor het paard en effectief geluid dempen. Neopreen is populair vanwege zijn isolerende eigenschappen.
 2. Pasvorm: Zorg ervoor dat het oornetje goed past. Een te strak oornetje kan irritatie veroorzaken, terwijl een te los oornetje kan afvallen of ineffectief zijn.
 3. Comfort: Het oornetje moet comfortabel zijn voor het paard, vooral bij langdurig gebruik. Vermijd materialen die het paard kunnen oververhitten.

Aanbevolen Merken en Modellen:

 • HorseGuard oornetje geluiddempend: Wellicht het beste geluiddempende oornetje voor paarden als het gaat om comfort bij het paard, kwalitatief goede materialen en dat voor een goede prijs. Bekijk hier direct dit geluiddempend oornetje voor paarden.
 • LeMieux Acoustic Ears: Gebruikt een technisch gaas om geluid te dempen en is ontworpen voor comfort.

Bekijk hier direct dit geluiddempende oornetje voor paarden.

 

Veelgestelde Vragen over Geluiddempende Oornetjes

Om je nog beter te informeren, beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over geluiddempende oornetjes:

Hoe bevestig je een geluiddempend oornetje veilig?

 • Zorg ervoor dat het oornetje stevig zit maar niet knelt. Bevestigingspunten moeten onder de keelriem of langs de hoofdstel passen om te voorkomen dat het netje verschuift.

Zijn er alternatieven voor geluiddempende oornetjes?

 • Ja, er zijn alternatieve methoden zoals trainingstechnieken om paarden te desensibiliseren voor geluid, maar deze kunnen tijdrovend zijn en zijn niet altijd even effectief als fysieke barrières.

Waar kan ik een geluiddempend oornetje krijgen?

 • Horse Stuff & More is dé winkel als het gaat om paardenaccessoires, zadels, supplementen en dus ook geluiddempende oornetjes. Mocht je nog overige vragen hebben neem dan gerust contact op. Wij helpen je graag verder!