je paard gezond en fit 2024
Nieuws

Je Paard Gezond en Fit in 2024: Waar Moet je op Letten?

Dit maakt je paard gezond en fit in 2024! 

Het nieuwe jaar is aangebroken en dat betekent nieuwe doelen voor jou en je paard. Een gezond en fit paard is niet alleen gelukkiger, maar ook beter in staat om zijn taken uit te voeren. In deze blog bespreken we waar je op moet letten om je paard in topconditie te houden in 2024, met speciale aandacht voor de voor- en nadelen van weidegang. Bekijk hier direct de beste producten om jouw paard gezond en fit te houden in 2024.

 

1. APK voor je paard!

Laat je paard jaarlijks even controleren door je dierenarts, gewoon een simpele check up. De Benodigde entingen en een mestonderzoek. Laat minstens eenmaal per jaar het gebit van je paarden controleren door een paarden tandarts. Dit vormt de basis voor preventieve zorg en helpt bij het identificeren van eventuele gezondheidsproblemen voordat ze ernstig worden. Maak een afspraak voor een jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinaties.

 

2. Een uitgebalanceerd dieet. De Brandstof voor Vitaliteit

Een gebalanceerd dieet houdt de spijsvertering van je paard gezond. Zorg ervoor dat het voer afgestemd is op zijn behoeften, rekening houdend met leeftijd, activiteitenniveau en eventuele gezondheidsproblemen. Raadpleeg een voedingsexpert om een aangepast voedingsplan te ontwikkelen. Elk paard heeft andere behoeftes maar onthoud! Ook voor paarden zijn suikers heel slecht!

 

3. Voldoende Beweging: Houd Je Paard Actief en Fit 

Voldoende beweging is cruciaal voor het behoud van de algehele conditie van je paard. Naast het rijden is weidegang een uitstekende manier om je paard natuurlijke beweging te geven. Dit brengt ons bij het onderwerp van dit artikel: weidegang.

 

 je Paard Gezond en Fit

Op zoek naar de beste producten voor jouw paard? Bekijk dan hier meer bij Horse Stuff And More.

 

4. Weidegang: Voor- en Nadelen

Weidegang kan een waardevolle toevoeging zijn aan het dagelijks leven van je paard, maar het brengt ook enkele uitdagingen met zich mee. Laten we de voor- en nadelen eens bekijken.

 

Voordelen van Weidegang:

 

 • Natuurlijke Beweging:

Weidegang biedt je paard de mogelijkheid om vrij rond te lopen, te grazen en natuurlijk te bewegen, wat bijdraagt aan zijn fysieke fitheid.

 

 • Mentaal Welzijn:

Paarden zijn van nature kuddedieren en gedijen goed in sociale omgevingen. Weidegang stelt hen in staat om sociaal contact te hebben met andere paarden, wat hun mentale welzijn bevordert.

 

 • Vitamine D-opname:

Blootstelling aan natuurlijk zonlicht tijdens weidegang stimuleert de productie van vitamine D, essentieel voor een gezond skelet en immuunsysteem.

 

 • Gewichtsbeheersing:

Regelmatige beweging in de wei helpt bij het handhaven van een gezond gewicht, wat op zijn beurt het risico op obesitas gerelateerde aandoeningen vermindert.

 

 • Hoefgezondheid:

Het natuurlijke terrein van de wei kan positief bijdragen aan de hoefgezondheid door het slijten en versterken van de hoeven.

 

Nadelen van Weidegang:

 

 • Gewichtsbeheersing:

Terwijl weidegang kan helpen bij gewichtsbeheersing, moet je ook oppassen voor overmatige graasactiviteit, wat kan leiden tot gewichtstoename, vooral bij paarden die gevoelig zijn voor overgewicht.

 

 • Parasieten:

Weides kunnen parasieten bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid van je paard. Zorg voor regelmatige ontworming en houd de weide schoon.

 

 • Verwondingen:

In een open veld kunnen paarden zichzelf verwonden door bijvoorbeeld op oneffen terrein te rennen. Regelmatige inspectie van de weide is nodig om mogelijke gevaren te identificeren.

 

 • Overmatig Suikergehalte:

Het gras in de wei kan een hoog suikergehalte hebben, wat problematisch kan zijn voor paarden die gevoelig zijn voor insulineresistentie of hoefbevangenheid. Beperk de weidegang in dergelijke gevallen.

 

 

Lees hier ook al onze andere informatieve blogs!

 

5. Weidegang Optimaliseren voor Gezondheid en Fitheid 

Hoe kun je nou de voordelen van weidegang maximaliseren en nadelen minimaliseren? Hieronder vind je enkele tips:

 

 • Rotatie Weidegang:

Verdeel de weide in secties en laat je paard regelmatig van sectie wisselen om overbegrazing te voorkomen.

 

 • Schuilstal:

Zorg voor een schuilstal in de weide, zodat je paard beschutting heeft tegen extreme weersomstandigheden.

 

 • Regelmatige Controle:

Inspecteer de weide regelmatig op gevaarlijke voorwerpen, gaten of giftige planten.

 

 • Gewichtsmonitoring:

Houd het gewicht van je paard in de gaten en pas de weidegang aan indien nodig.

 

Conclusie: Je Paard Gezond en Fit in 2024

Om je paard in 2024 gezond te houden zijn er dus enkele zaken die je preventief kunt doen! Zoals:

 • Jaarlijkse dierenarts en tandarts controle
 • Voeding! Controleer de voeding van je paard en of deze aansluit aan de behoeftes van jouw paard.
 • Voldoende beweging, voor een lichamelijk en mentaal gezond paard.
 • Weidegang, do’s en dont’s
 • Hoe maak je je klaar voor elk seizoen.

Mensen denken over het algemeen dat paarden alles kunnen hebben gezien ze groot en sterk zijn. Echter zal het je verbazen hoe gevoelig deze majestueuze dieren zijn en wat er allemaal nodig is om ze fit en gezond te houden. Het klopt dat ze door de jaren heen behoorlijk gedomesticeerd zijn als je gaat kijken naar de natuurlijke leefomgeving van de paarden en hoe wij ze houden. Toch moeten we een wakend oog weten te houden op de gezondheid van onze paarden. Ze zullen niet snel laten zien wanneer er iets mis is dus dat balletje ligt bij ons.

 

Buiten de lichamelijke gezondheid is de mentale gezondheid van het paard net zo belangrijk. Kijk naar je paard en kijk wat hij nodig heeft. Deze dieren zijn gewend om kilometers per dag af te leggen. Dus je kan je voorstellen dat, wanneer wij ze op een hokje van 4m x 4m houden, dit voor een paard mentaal uitdagend is. En ook dat 1 uurtje trainen per dag niet voldoende beweging is. Een paard moet ook de mogelijkheid krijgen om vrij te bewegen. Alleen zo houd je je paard gezond! Naast de juiste voeding op zoek naar het juiste zadel? Bekijk hier onze blog over de beste dressuurzadel merken.