Hoevaak paardendekens wassen
Nieuws

Paardendekens Wassen: De beste tips voor Hygiëne en Gezondheid.

Essentieel onderdeel van de paardenverzorging

Paardendekens wassen is een onderdeel van paardenverzorging, maar waarom zou je een paardendekens wassen en hoe vaak moet je paardendekens wassen? Je zou kunnen denken, ze worden toch weer vies of de paarden hebben hem maar een paar weken omgehad. Echter is het toch heel belangrijk om paardendekens te wassen. In deze blog gaan we daarom dieper in op de noodzaak van het wassen van de dekens, de juiste methoden en de voordelen die het biedt voor zowel het paard als de eigenaar.

 

1. Paardendekens Wassen: Hoe Doe Je Dat?

Paardendekens wassen. Hoe doe je dat? Het lijkt een eenvoudige vraag, maar het antwoord omvat verschillende aspecten. Allereerst moet je rekening houden met het type deken, het gebruikte materiaal en eventuele specifieke was instructies van de fabrikant. Hier zijn enkele algemene stappen die je kunt volgen:

  1. Controleer de staat van de deken: Voordat je begint met wassen, inspecteer de deken grondig op eventuele scheuren, losse naden of kapotte sluitingen. Mochten er zaken zijn die niet deugen, laat ze repareren of, indien je zelf kundig genoeg bent, repareer ze zelf
  2. Verwijder grofvuil: Klop de deken uit om los vuil en haren te verwijderen. Dit voorkomt verstopping van de wasmachine. Ga er indien nodig zelf even overheen met een droge, niet al te grove borstel om overbodig vuil en haren te verwijderen.
  3. Sluit alle sluitingen: Zorg ervoor dat alle sluitingen, zoals klittenband of gespen, gesloten zijn om te voorkomen dat ze in de war raken tijdens het wassen. Tevens kan een sluiting die in de wasmachine blijven haken nare gevolgen hebben voor zowel deken als wasmachine.
  4. Kies het juiste wasmiddel: Gebruik een wasmiddel dat geschikt is voor paardendekens en vermijd agressieve chemicaliën die de waterdichtheid kunnen aantasten en niet goed zijn voor de paardenhuid. Ondanks het zorgvuldig kiezen van je wasmiddel is het nog steeds raadzaam de waterdicht te controleren. De meeste winterdekens zijn bedoeld om tegen het forse winterweer en regen te kunnen. Deze dekens zullen dus geïmpregneerd moeten worden, zodat ze na de wasbeurt ook weer waterdicht zijn. Wanneer een paard nat wordt onder de deken kan dit zeer nadelige gevolgen hebben voor de algehele gezondheid van je paard en ziektes zoals verkoudheid of huidproblemen veroorzaken.
  5. Gebruik de juiste instellingen: Stel de wasmachine in op een geschikt programma voor dekenwas. Was de dekens op een lage temperatuur om schade aan het materiaal te voorkomen. Laat ze ook niet te hard centrifugeren gezien sommige dekens gevoerd zijn en hierdoor de voering beschadigd kan raken.
  6. Laat de dekens drogen: Hang de dekens te drogen in de frisse lucht of gebruik een droger op een lage temperatuur. Vermijd hoge hitte om krimpen te voorkomen. Zorg dat de dekens volledig gedroogd zijn voor gebruik. In nog vochtige dekens kunnen zich bacteriën en schimmels ophopen die wederom nadelig kunnen zijn voor de gezondheid van je paard.

 

hoevaak paardendekens wassen

Bekijk hier onze top kwaliteit paardendekens

 

2. Redenen om Paardendekens te Wassen

We hebben je nu al een aantal keer bestookt met ”waarom nu paardendekens wassen?”. Je hebt het nu al een paar keer gehoord, maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk? Laten we een aantal redenen verkennen waarom regelmatig wassen belangrijk is:

  1. Hygiëne: Een van de meest voor de hand liggende redenen is hygiëne. Paardendekens verzamelen vuil, zweet en bacteriën tijdens het dagelijkse gebruik. Een ongewassen deken kan een broeinest zijn van bacteriën en schimmels, wat de gezondheid van je paard in gevaar kan brengen. Zorg dat je aan het eind van elk dekenseizoen ( en het liefst nog tussendoor, mits je een vervangende deken hebt) de dekens wast zodat ze weer schoon en fris het volgende deken seizoen mee kunnen.
  2. Verlengde Levensduur: Regelmatig wassen kan de levensduur van de deken verlengen. Vuil en zweet kunnen het materiaal aantasten, waardoor het sneller slijt. Door de deken schoon te houden, investeer je in de duurzaamheid ervan. Let hierbij wel , zoals eerder vermeld op de juiste wasmiddelen en was programma’s. Voor zekerheid over de nauwkeurigheid van het wassen van je dekens kun je de dekens ook wegbrengen naar een dekenwasserij. Zoals bijvoorbeeld https://daamendekenwasserij.nl/. Deze mensen zijn kundig en weten hoe ze met de dekens moeten omgaan en zullen indien nodig ook de nodige reparaties uitvoeren indien de deken beschadigingen heeft.
  3. Comfort van het Paard: Een schone deken draagt bij aan het comfort van het paard. Vuile dekens kunnen schuren en irritatie veroorzaken, wat kan leiden tot ongemak en zelfs verwondingen. Wanneer de deken dan erg vuil is kan dit vuil weer in de wondjes terecht komen en dat doet de genezing geen goed.

Voor een goed deken ongeacht welk gebruik kunt u terecht op https://horsestuffandmore.com/pages/dekens. Onze dekens zijn van topkwaliteit en ook nog eens goed betaalbaar. Mocht u vragen hebben hierover, schroom niet om ons een bericht te sturen via het contact formulier. Wij zullen u doorgaans binnen 24 uur beantwoorden.

 

hoevaak paardendekens wassen CATAGO DUAL PRO RUG

3.    Conclusie

Paardendekens wassen is niet alleen een taak, maar een belangrijk onderdeel van de algehele paardenverzorging. Door regelmatig uw paardendekens te wassen, draag je bij aan de gezondheid, het comfort en de levensduur van zowel de dekens als je geliefde paard. Belangrijk is in het achterhoofd te houden dat het niet wassen van dekens wel nadelige gevolgen kan hebben voor de algehele gezondheid van je paard. Zorg dat je elke wissel van het seizoen de dekens wast en netjes opbergt zodat er geen ongedierte of viezigheid aan kan komen. Breng eventueel de dekens naar een dekenwasserij indien je zelf twijfelt over de manier van wassen. Of geen idee hebt welke middelen je ervoor moet gebruiken. Denk eraan dat winterdekens/regendekens waterdicht zijn en een wasbeurt met wasmiddelen deze waterdichtheid kan beïnvloeden. Na het wassen of tijdens het wassen dient de deken dus weer waterdicht gemaakt te worden. Door regelmatig je dekens te laten wassen en/of repareren behoud je de levensduur van de dekens. Al met al zijn ook deze producten een prijzige investering maar duurzaam wanneer je er netjes mee om gaat.