Wanneer heeft een paard koorts
Nieuws

Wanneer heeft een paard koorts en hoe de lichaamstemperatuur meten?

Koorts bij een paard is een belangrijk signaal dat er iets mis kan zijn met de gezondheid van je dier. Het herkennen en begrijpen van koorts is belangrijk voor elke paardeneigenaar om tijdig in te grijpen en passende zorg te bieden. Maar wanneer heeft een paard koorts en hoe moet je de lichaamstemperatuur meten? In dit artikel zullen we ingaan op wat koorts bij paarden is, de symptomen, oorzaken, hoe je de temperatuur correct kunt meten, en wat je moet doen als je paard koorts heeft.

 

Wat is koorts bij een paard?

Koorts bij paarden is een verhoogde lichaamstemperatuur die meestal wijst op een onderliggende gezondheidsprobleem. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam op infecties of andere aandoeningen en helpt het immuunsysteem om ziekteverwekkers te bestrijden.

Normale lichaamstemperatuur bij paarden
De normale lichaamstemperatuur van een gezond paard ligt tussen de 37,5°C en 38,5°C. Als de temperatuur boven de 38,5°C komt, kan er sprake zijn van koorts.
Temperatuurbereik Status
< 37,5°C Te laag
37,5°C - 38,5°C Normaal
38,5°C - 39,5°C Milde koorts
39,5°C - 40,5°C Matige koorts
> 40,5°C Hoge koorts

 

Hoe koorts ontstaat

Voordat we kijken naar wanneer heeft een paard koorts is het ontstaat van koorts belangrijk wanneer het lichaam reageert op een infectie, ontsteking of andere aandoening. Hierbij wordt de lichaamstemperatuur verhoogd om de groei van ziekteverwekkers te remmen en het immuunsysteem te stimuleren.

Oorzaken van koorts:
 • Infecties: Bacteriële en virale infecties zoals influenza.
 • Ontstekingen: Inwendige of uitwendige oorzaken.
 • Andere oorzaken: Warmtestress, reactie op medicatie of vaccinatie.
 

Wanneer heeft een paard koorts symptomen?

Het is cruciaal om de symptomen van koorts bij paarden te herkennen om snel en adequaat te kunnen handelen. Hier zijn enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat je paard koorts heeft.

Fysieke symptomen

 1. Verhoogde lichaamstemperatuur: Dit is het meest directe symptoom van koorts. Zoals eerder vermeld, ligt de normale lichaamstemperatuur van een paard tussen de 37,5°C en 38,5°C. Een temperatuur boven dit bereik duidt op koorts.
 2. Zweten en trillingen: Paarden met koorts kunnen overmatig zweten en trillen, zelfs zonder inspanning.
 3. Veranderingen in ademhaling en hartslag: Snelle ademhaling en een verhoogde hartslag kunnen ook wijzen op koorts.

Gedragsveranderingen

 1. Verminderde eetlust: Een paard met koorts kan minder geïnteresseerd zijn in voedsel en water.
 2. Lethargie of rusteloosheid: Het paard kan lusteloos lijken, meer tijd liggend doorbrengen, of juist rusteloos en ongemakkelijk zijn.

Het is belangrijk om deze symptomen te monitoren en, indien nodig, de lichaamstemperatuur van je paard te meten om te bevestigen of het dier koorts heeft.

Wanneer heeft een paard koorts

Hoe meet je de lichaamstemperatuur van een paard?

Het correct meten van de lichaamstemperatuur van je paard is essentieel om te bepalen of het dier koorts heeft. Hier hebben wij stappen over hoe je dit veilig en nauwkeurig kunt doen.

Benodigde materialen

 • Digitale thermometer: Zorg ervoor dat deze specifiek bedoeld is voor gebruik bij dieren.
 • Smeerolie of glijmiddel: Om de thermometer gemakkelijk in te brengen.

Stapsgewijze instructies

 1. Veilig benaderen van het paard:

  • Kalmeer je paard: Zorg ervoor dat je paard rustig is voordat je begint. Praat zachtjes en beweeg langzaam.
  • Veilige positie: Sta aan de zijkant van je paard, bij voorkeur dicht bij de schouder om het dier in de gaten te houden.
 2. Voorbereiden van de thermometer:

  • Smeerolie/glijmiddel: Breng een kleine hoeveelheid smeerolie of glijmiddel aan op de thermometer om het inbrengen comfortabeler te maken.
 3. Inbrengen van de thermometer:

  • Til de staart op: Til de staart van je paard voorzichtig op om toegang te krijgen tot de anus.
  • Invoeren: Plaats de thermometer voorzichtig in de anus van het paard. Zorg ervoor dat je diep genoeg gaat (ongeveer 5-8 cm) om een nauwkeurige meting te krijgen.
  • Wacht: Houd de thermometer op zijn plaats totdat deze piept of aangeeft dat de meting voltooid is (meestal duurt dit ongeveer 60 seconden).
 4. Aflezen en interpreteren:

  • Aflezen: Haal de thermometer eruit en lees de temperatuur af.
  • Interpreteer: Vergelijk de gemeten temperatuur met de normale waarden (37,5°C - 38,5°C). Een hogere temperatuur duidt op koorts.
Stap Beschrijving
1 Kalmeer je paard en neem een veilige positie in.
2 Bereid de thermometer voor met smeerolie of glijmiddel.
3 Til de staart op en plaats de thermometer voorzichtig in de anus.
4 Lees de temperatuur af en interpreteer de resultaten.
 

Oorzaken van koorts bij paarden

Het begrijpen van de oorzaken van koorts bij de vraag wanneer heeft een paard koorts is belangrijk om de juiste behandeling te kunnen bieden en preventieve maatregelen te nemen. Koorts kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder infecties, ontstekingen en andere omgevingsfactoren.

Infecties

Bacteriële en virale infecties zijn de meest voorkomende oorzaken van koorts bij paarden. Hier zijn enkele veelvoorkomende infecties die koorts kunnen veroorzaken:

 1. Equine influenza:

 2. Rhinopneumonie (Equine Herpesvirus):

  • Veroorzaakt door het Equine Herpesvirus (EHV), wat ademhalingsproblemen, neurologische symptomen en abortus kan veroorzaken.
  • Symptomen: Koorts, ademhalingsproblemen, en neurologische afwijkingen.
 3. Strangles (Droes):

  • Een bacteriële infectie veroorzaakt door Streptococcus equi.
  • Symptomen: Hoge koorts, gezwollen lymfeklieren, en etterige afscheiding uit de neus.

Ontstekingen

Ontstekingen kunnen ook leiden tot koorts bij paarden. Deze ontstekingen kunnen zowel intern als extern zijn.

 1. Interne ontstekingen:
  • Bijvoorbeeld darmontstekingen zoals colitis.
  • Symptomen: Buikpijn, diarree, en koorts.
 2. Externe ontstekingen:
  • Wonden of abcessen kunnen ontsteken en koorts veroorzaken.
  • Symptomen: Zwelling, roodheid, warmte rondom de wond, en koorts.

Andere oorzaken

Naast infecties en ontstekingen zijn er andere factoren die koorts bij paarden kunnen veroorzaken:

 1. Warmtestress:

  • Oververhitting door extreme hitte of inspanning zonder voldoende afkoeling.
  • Symptomen: Zweten, snelle ademhaling, en koorts.
 2. Reactie op medicatie of vaccinatie:

  • Sommige paarden kunnen een koortsreactie vertonen na het toedienen van bepaalde medicijnen of vaccins.
  • Symptomen: Milde koorts en lethargie, meestal kort na de toediening.

 

Behandeling en zorg

Medische behandeling

Wanneer een paard koorts heeft, kan een dierenarts verschillende behandelingen voorschrijven afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Antibiotica worden vaak gebruikt bij bacteriële infecties zoals Droes, terwijl antivirale middelen nuttig kunnen zijn bij virale infecties zoals rhinopneumonie. Ontstekingsremmers kunnen worden voorgeschreven om pijn en ontsteking te verminderen, waardoor het paard zich comfortabeler voelt en beter kan herstellen.

Een paard met koorts kan baat hebben bij het gebruik van koortsverlagende medicijnen zoals NSAID's (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen). Deze medicijnen helpen niet alleen de temperatuur te verlagen, maar ook de ontsteking te verminderen. Het is echter belangrijk om deze medicijnen alleen onder begeleiding van een dierenarts te gebruiken, omdat ze bij onjuist gebruik bijwerkingen kunnen hebben.

Thuiszorg tips

Naast medische behandeling zijn er verschillende maatregelen die je thuis kunt nemen om je paard te helpen herstellen van koorts. Zorg ervoor dat het paard in een schone, droge en goed geventileerde stal staat. Een rustige omgeving vermindert stress, wat kan bijdragen aan een sneller herstel. Het is belangrijk om het paard voldoende water te geven, omdat koorts kan leiden tot uitdroging. Plaats meerdere waterbakken rondom de stal om ervoor te zorgen dat je paard altijd toegang heeft tot vers water.

Het aanbieden van licht verteerbaar voedsel kan helpen om de eetlust van je paard te stimuleren. Vochtig hooi of natgemaakte brokken zijn goede opties. Vermijd zwaar of moeilijk verteerbaar voedsel, omdat dit extra belasting voor het spijsverteringsstelsel kan betekenen. Voldoende rust is cruciaal, maar lichte beweging kan ook nuttig zijn om de bloedsomloop te stimuleren en stijfheid te voorkomen.

hoe meet je lichaamstemperatuur paard

Bekijk hier hoe de paard supplementen van Horse Stuff & More jouw paard kan helpen.

 

Aanbevolen producten voor het welzijn van je paard

Bij het zorgen voor de gezondheid en het welzijn van je paard, kunnen de juiste producten een groot verschil maken. Horse Stuff & More biedt een breed scala aan producten die bijdragen aan het welzijn van je paard, van voedingssupplementen tot hygiëneproducten en verzorgingsmiddelen. Ons aanbod omvat alles wat je nodig hebt om de gezondheid van je paard te ondersteunen en te verbeteren.

Waarom kiezen voor Horse Stuff & More?

 • Kwaliteitsproducten: Alle producten zijn zorgvuldig geselecteerd en voldoen aan hoge kwaliteitsnormen.
 • Breed assortiment: Van dagelijkse verzorgingsproducten tot gespecialiseerde gezondheidsartikelen.
 • Deskundig advies: Het team van Horse Stuff & More kan je helpen bij het kiezen van de juiste producten voor jouw paard.

 

Conclusie: Wanneer heeft een paard koorts?

Het herkennen en behandelen van koorts bij paarden is belangrijk voor het welzijn van je dier. Door te begrijpen wanneer een paard wat koorts heeft en hoe je lichaamstemperatuur van een paard meet kun je de oorzaak identificeren en kun je snel en effectief handelen. Zorg voor een goede preventieve zorg om de gezondheid van je paard op lange termijn te waarborgen.