Wanneer paard scheren
Nieuws

Wanneer paard scheren voor het beste resultaat?

1. Inleiding

Het scheren van een paard is een belangrijk onderdeel van paardenverzorging dat tal van voordelen biedt, maar ook uitdagingen met zich meebrengt. “Wanneer paard scheren voor het beste resultaat?”, is een vraag die veel paardeneigenaren stellen. Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals het klimaat, de trainingsintensiteit, en de gezondheid van het paard. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het scheren van een paard, inclusief de beste tijd om te scheren en praktische tips voor een succesvolle scheerbeurt voor je paard.

 

2. Waarom een paard scheren?

2.1. Voordelen van het scheren van een paard

Het scheren van een paard heeft diverse voordelen:

 • Vermindering van zweet en bevordering van hygiëne: Geschoren paarden drogen sneller na het trainen, wat het risico op huidaandoeningen vermindert.
 • Comfort tijdens training en wedstrijden: Door de vacht kort te houden, voorkom je oververhitting en kun je je paard optimaal laten presteren.
 • Verbeterde prestaties: Paarden die intensief trainen hebben baat bij een scheerbeurt, omdat het hen helpt comfortabeler te werken en sneller af te koelen.

2.2. Nadelen van het scheren van een paard

Hoewel er veel voordelen zijn, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het scheren van een paard:

 • Vermindering van natuurlijke bescherming: Door te scheren, verwijder je de natuurlijke vacht bescherming tegen kou en regen.
 • Extra zorg en dekens nodig: Een geschoren paard heeft extra zorg nodig, zoals het gebruik van dekens om warm te blijven in koude omstandigheden.
Hoe paard scheren met scheerapparaat paard
Bekijk hier de verzorgingsproducten van Horse Stuff & More.

 

3. Wanneer paard scheren? (Seizoensgebonden scheren)

3.1. Voorjaars scheerbeurt

Een voorjaars scheerbeurt kan helpen je paard comfortabel te houden terwijl het winterhaar wordt vervangen door een lichtere zomervacht.

3.2. Waarom paard scheren in het voorjaar?

 • Voorbereiding op het zomerseizoen.
 • Verwijderen van dikke wintervacht om oververhitting te voorkomen.
 • Helpt bij het verbeteren van de hygiëne en het voorkomen van huidproblemen door overtollig zweet.

3.3. Herfst scheerbeurt

In het najaar kan scheren helpen om je paard aan te laten passen aan de koelere temperaturen zonder te oververhitten tijdens de overgangsperiode.

3.4. Redenen voor een Herfst scheerbeurt

 • Voorbereiding op het winterseizoen.
 • Vermindert de hoeveelheid zweet tijdens trainingen.
 • Voorkomt dat het paard te warm wordt onder dikke wintervachten.

3.5. Winter scheerbeurt

Hoewel minder gebruikelijk, kan scheren in de winter noodzakelijk zijn voor paarden die intensief trainen en veel zweten.

3.6. Overwegingen voor het scheren in de winter

 • Extra zorg: Gebruik van dekens om het paard warm te houden.
 • Specifieke behoeften: Vooral voor sportpaarden die het hele jaar intensief trainen.

 

4. Factoren bij de vraag: wanneer paard scheren?

Bij het beslissen wanneer je je paard moet scheren, zijn er verschillende factoren om te overwegen. Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen, gebaseerd op de unieke behoeften van je paard en de omgeving waarin het leeft.

4.1. Klimaat en weersomstandigheden

Het klimaat en de weersomstandigheden spelen een cruciale rol bij de beslissing om je paard te scheren. In koudere klimaten biedt de wintervacht natuurlijke isolatie tegen kou en regen. Als je besluit om je paard in de winter te scheren, moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen om het paard warm te houden, zoals het gebruik van verschillende lagen dekens. In warmere klimaten kan het scheren van je paard het comfort aanzienlijk verbeteren door oververhitting en overmatig zweten te verminderen.

4.2. Trainingsintensiteit en doelen

De intensiteit van de training en de doelen die je hebt voor je paard beïnvloeden ook de beslissing om te scheren. Paarden die regelmatig en intensief worden getraind, vooral sportpaarden, hebben baat bij het scheren. Een geschoren paard droogt sneller na intensieve trainingen, wat helpt om huidproblemen en irritaties te voorkomen. Aan de andere kant, als je paard licht werk doet of voornamelijk voor recreatieve doeleinden wordt gebruikt, is het misschien minder noodzakelijk om te scheren.

4.3. Gezondheid van het paard

De gezondheid van je paard is een andere belangrijke factor om te overwegen. Sommige paarden hebben specifieke medische aandoeningen die baat kunnen hebben bij scheren. Bijvoorbeeld, paarden met huidproblemen of allergieën kunnen voordeel hebben van een scheerbeurt omdat het de hygiëne verbetert en het gemakkelijker maakt om de huid schoon en droog te houden. Raadpleeg altijd een dierenarts als je twijfelt over de gezondheid van je paard en de noodzaak om te scheren.

Wanneer scheer ik een paard seizoensgebonden

 

5. Hoe moet een paard scheren?

5.1. Voorbereiding voor het scheren

Nu de vraag: “Wanneer paard scheren?” is beantwoord kijken we naar hoe moet je een paard scheren. Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle scheerbeurt. Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je de juiste uitrusting en benodigdheden hebt. Een scherp en goed onderhouden scheerapparaat is cruciaal om een gelijkmatige en veilige scheerbeurt te garanderen. Zorg ook voor een rustige en veilige omgeving om te scheren, zodat zowel jij als je paard zich comfortabel voelen.

5.2. Benodigde uitrusting

De basisuitrusting voor het scheren van een paard omvat een scheerapparaat, verschillende scheermessen, een borstel om losse haren te verwijderen, en verzorgingsproducten zoals antiseptische oplossingen voor na het scheren. Het is ook nuttig om een set reservebladen bij de hand te hebben voor het geval de messen tijdens het scheren bot worden.

5.3. Veiligheid en comfort van het paard

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je paard zich op zijn gemak voelt voordat je begint met scheren. Begin met het paard rustig te laten wennen aan het geluid en de trillingen van het scheerapparaat. Je kunt dit doen door het apparaat in de buurt van het paard aan te zetten zonder direct te beginnen met scheren. Zorg ervoor dat het paard stevig staat en niet kan uitglijden tijdens het scheren.

5.4. Stappenplan voor het scheren van een paard

Een stapsgewijze aanpak zorgt ervoor dat het scheren soepel en efficiënt verloopt. Hier is een gedetailleerd stappenplan om je te helpen:

 1. Voorbereiden van het paard: Begin met het grondig wassen en borstelen van het paard om vuil en losse haren te verwijderen. Dit zorgt voor een schonere scheerbeurt en vermindert de kans op huidirritaties.
 2. Starten met scheren: Begin bij de minder gevoelige gebieden, zoals de hals en schouders, en werk systematisch naar de meer gevoelige gebieden zoals de buik en benen. Gebruik lange, gelijkmatige bewegingen om een gladde afwerking te krijgen.
 3. Scheren van de gevoelige plekken: Wees extra voorzichtig bij gevoelige plekken zoals de oren, het hoofd, en de buik. Zorg ervoor dat je de huid strak houdt om snijwonden te voorkomen.
 4. Nabehandeling: Na het scheren, behandel de huid met een antiseptische oplossing om irritaties te voorkomen. Borstel het paard opnieuw om resterende losse haren te verwijderen en controleer de huid op snijwonden of rode plekken.

 

6. Conclusie: Wanneer paard scheren voor het beste resultaat?

Het scheren van een paard is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Wanneer paard scheren? Hangt af van verschillende factoren, zoals het klimaat, de intensiteit van de training en de gezondheid van het paard. Door je paard op het juiste moment en op de juiste manier te scheren, kun je zorgen voor optimaal comfort en betere prestaties.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het scheren van een paard zowel voordelen als uitdagingen met zich meebrengt. Voordelen zoals verbeterde hygiëne, comfort tijdens trainingen, en betere prestaties kunnen de moeite waard zijn, vooral voor sportpaarden. Echter, je moet ook rekening houden met de nadelen zoals verminderde natuurlijke bescherming en de extra zorg die nodig is om je paard warm te houden.

Een goed voorbereid scheer proces, inclusief het gebruik van de juiste uitrusting en technieken, kan het scheren een stuk eenvoudiger en veiliger maken. 

Voor alle benodigdheden en paard verzorgingsproducten die je nodig hebt voor de verzorging van je paard, raden wij je aan om te kijken op onze website Horse Stuff & More. Hier vind je goede producten die je helpen om de beste zorg voor je paard te bieden.